Τα ελληνικά κτίρια καταναλώνουν το 67% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Η πραγματική αυτή κατανάλωση είναι συνήθως μεγαλύτερη από αυτή που δείχνει το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, μιας και το συγκεκριμένο δεν λαμβάνει καθόλου υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε χρήστη.
Δυστυχώς τόσα χρόνια γίνεται κακή διαχείριση της ενέργειας και για να αλλάξει αυτό χρειάζεται ενημέρωση και αλλαγή τρόπου ζωής.
Η ενεργειακή κατανάλωση ενός κτιρίου εξαρτάται από την συμπεριφορά και τις συνήθειες των χρηστών όπως η συνεχής ή η διακοπτόμενη λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, ο χρόνος παραμονής στο κτίριο, ο αριθμός των ηλεκτρικών συσκευών που χρησιμοποιούνται καθώς και ο ρυθμός τους.
Οι επιθυμητές εσωτερικές συνθήκες, η κατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς και το ωράριο λειτουργίας μπορούν να αλλάξουν εύκολα και γρήγορα την ενεργειακή σας κατανάλωση.
Από την πρώτη στιγμή αυτό που προσπαθώ να κάνω μέσα από τα διάφορα άρθρα, είναι να σας ενημερώσω πως υπάρχουν κι άλλες λύσεις πέρα από την αλλαγή του συστήματος θέρμανσης. Χρειάζεται συνολική αλλαγή των συνηθειών και εγκατάλειψη του παλιού ενεργοβόρου τρόπου ζωής.
Στην περίπτωση που αποφασιστεί κάποια αλλαγή του συστήματος θέρμανσης, απευθυνθείτε σε κάποιον μηχανικό για να σας κάνει μία μελέτη με βάση την δική σας περίπτωση και μην στηρίζεστε σε ασάφειες και διαφημιστικά τρικ.